Výborný veganský koláč s jablky a pudinkem

Poznámka: Koláč se dá udělat i v neveganské verzi. Stačí jen použít obyčejné mléčné výrobky, živočišný protein či med. Uvedené ingredience jsou určené do menší silikonové formy. Pokud použijete velkou, všechny ingredience zdvojnásobte.

Ingredience na těsto:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 25 g lískových oříšků či mandlí (můžete použít další na závěrečnou ozdobu)
  • 25 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 65 ml bílého sojového jogurtu (můžete nahradit jablečným pyré či
  • rozmačkaným banánem)
  • 50 ml kokosového oleje
  • Sladidlo dle chuti (různé sirupy, rostlinné proteiny, hnědý cukr…)
  • Případně trocha vody či rostlinného mléka

Ingredience na náplň:

  • 2 větší jablka
  • Půl sáčku vanilkového pudingu
  • Sladidlo dle chuti
  • 250 ml rostlinného mléka
    Výborný veganský koláč s jablky a pudinkem

Postup:
Ořechy nahrubo nakrájejte a mírně opražte na pánvi. Smíchejte s vločkami, důkladně rozmixujte dohladka a smíchejte s moukou a špetkou soli. Zvlášť v misce smíchejte sladidlo (pokud používáte sirup, med či cukr. V případě práškového proteinu zamíchejte k suchým ingrediencím) s olejem a jogurtem (případně s pyré či banánem). Poté tuto směs smíchejte s tou suchou. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody či rostlinného mléka a nechte chvíli odpočinout. Následně ho dejte do formy a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů cca na 30 minut. Těsto hlídejte. Hotové se nesmí lepit na vidličku.

Mezitím si oloupejte a nakrájejte jablka a nechte v malém hrnci rozehřát do měkka. Můžete přidat trochu kokosového oleje či sladidla, ale já nepřidávala. Pudink uvařte dle návodu a doslaďte. Vyndejte korpus z trouby, rozprostřete na něj jablkovou směs a přelijte horkým pudinkem. Po mírném vychladnutí můžete ozdobit nasekanými a opraženými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici.

Dobrou chuť!

Autor: N&T Food and Fitness Junkies